Aug 13

Acest domeniu este in faza de copilarie si probabil aici se vor bate greii softului pentru stabilirea unor standarde/patente sau cum vreti sa le numiti.

Pana acum avem:

- Algoritmi de cautare. Probabil cele mai vechi si cele mai bune. Spatiul solutiilor e cunoscut si de obicei imens si algoritmii doar cauta solutia optima pe baza unor estimari. Nimic spectaculos, totul e reduce la viteza de cautare si forta de procesare.

- Algoritmii folositi in prezent sunt bazati pe invatare cu definirea clara a problemei si antrenarea programelor pentru a raspunde corect la testele predefinite. Iesirea din aceaste norme proiectate este imposibila, algoritmul nu face fata la noi provocari, dar raspunde excelent (aproape uman) la problema pe care a fost invatat s-o rezolve. Tip de probleme rezolvate: recunoastere scris/vorbire, etc.

- Algoritmi bazati pe statistica si sunt definiti pentru a rezolva probleme specifice. Ideea e simpla: avand o baza de date imensa e usor sa calculezi probabilitatile de aparitie a unei cerititudini si sa oferi in mod statistic un raspuns. Tip de probleme rezolvate: traduceri, previziuni, probleme decizionale, etc.

- Algoritmi bazati pe praguri. Se defineste problema se seteaza niste niveluri min/max pentru datele de intrare si rezulta anumite informatii care pot fi folosite mai usor la incadrarea in solutie. Acesti algorimi sunt specifici procesarii in timp real a informatiei. Tip de probleme rezolvate: recunoasterea formelor, etc.

 

Toate solutiile de pana acum rezolva probleme clare, bine definite la inceput, variatiile sunt minoreĀ  si precalculate sa nu dea peste cap algoritmul prin teste si reglaje fine. Combinarea lor practic ajuta. Dezvoltarea tehnicii le fac inmbatabile pe teritoriul lor.

Nu exista inca un algoritm sau o metoda care sa se aplice general la orice tip de problema. Logic e si imposibil de definit o problema la care nu stii nici macar care va fi problema. Odata inventat algoritmul general de invatare s-a inventat si AI-ul si industria softului da faliment subit, locul lor va fi preluat de AI.

Leave a Reply


× 3 = eighteen