Oct 24

Zilele acestea s-a lansat Window 7, pe care nici nu l-am vazut la fata. Peste cateva zile se lanseaza Ubuntu 9.10 (linux). Pentru cei care nu stiu linux-ul este un OS ca si Windows-ul sau Mac OS-ul. Linux-ul e facut de-a lungul anilor de oameni cu timp liber sau angajati din companii care cred in el. O sa detaliez putin parte ascunsa, mai tehnica pentru a putea trage o concluzie.

Noi suntem o companie mica axata pe programare, cunoastem indeaproape toate api-uri de pe linux, windows, mac. Din punctul nostru de vedere windows 7 nu reprezinta o zona de interes la nivel de API… ce a fost in trecut, e si acum si probabil va fi si mult timp de acum incolo, acelasi API care se corecteaza pe aici pe colo, care trebuie sa fie la fel pentru a pastra compatibilitatea cu aplicatiile vechi. E un sistem destul de stabil din punctul asta de vedere si probabil o platforma care doar se upgradeaza din deceniu in deceniu. Windows XP probabil va dainui inca mult timp de acum in colo, cu toate incercarile lui Window 7 de a arata mai bine.

In schimb api-ul de linux-ul, lasand la o parte bibliotecile de baza, nu pastreaza o compatibilitate decat la nivel de cod, o aplicatie care a mers in trecut probabil ca nu va merge decat daca se recompileaza… asta inseamna costuri supliementare, dar beneficiile sunt ca se mentine o stare de sanatate a codului in timp si e loc de inovatie la orice nivel. Ubuntu 9.10 (care este o distributie pe baza de linux) nu scapa de aceasta probleme doar ca face treaba mult mai bine si utilizatorii finali nu simt aceste updatari constante in librarii. Linux este masiv folosit pe device-uri care au o functionalitate specifica si mai putin ca desktop.

Un alt sistem de operare este Mac OS. La nivel de API are la baza unix-ul (care este similar cu linuxul), si un api de interfata proprietar , similar in multe astecte cu api de windows. Mac OS beneficiaza de aceasi metoda de insanatosire a codului vechi prin renuntarea constanta la aplicatiile vechi (care sunt fortate sa se updateze la noul API in caz ca e exista intereses comercial). Deci Mac OS-ul e cumva la jumatate intre linux si window.

Din punct de vedere financiar ierarhia e destul de clara:  Mac OS-ul costa cel mai mult (vine si cu hardware si nu prea poti sa schimbi hardware-ul), apoi Windows, si Linux.

Companiile care si-au investiti banii in Windows probabil vor continua sa-l foloseasca pana la capatul existentei. Companiile noi care cauta alternative o sa dea eventual de linux si o sa inceapa sa-l foloseasca si nu o sa regrete. Companiile care au avut windows dar ofera si linux sub o forma sau alta o sa inceapa sa realizeze ca se pot folosi si ei de linux nu doar sa vanda produse pe baza de linux. De obicei cand vezi o companie care foloseste linux (daca apuci sa vezi asa ceva) o sa vezi o companie care incearca sa inoveze.

In viitor Linux va recupera si va deveni din ce in ce mai stabil la nivel de API, si probabil va ajunge la acelasi nivel cu windows-ul, si mai mult o sa fie posibil sa rulezi aplicatii windows pe linux fara problemele de acum.

Probabil ca OS-ul nu va mai juca un rol important cum a jucat in trecut, inovatia se va muta cu totul pe web. Urmeaza o era in care 3D-ul si p2p-ul va incepe sa intre pe web ca web 3D.0. Ca programator ar fi bine sa te muti pe web, locurile de munca pe API-uri e in scadere si concurenta va fi acerba. Daca ai o afacere care merge.. mut-o pe web ca va merge si mai bine.

‘API’-ul de web va fi extrem de stabil prin posibilitatea de al ingheta la nivelul care te satisface, upgrade-urile se fac la nivel de hardware extrem de simplu. Aplicatiile pe web vor fi accesibile peste tot. E o schimbare brusca de mentalitate, greu de acceptat, dar cei care o fac vor vedea imediat beneficiile.