Nov 20

Acum 10 ani am avut o idee simpla: sa creeam o unealta pentru generat aplicatii bussiness pentru php/sql/web2.0. Am reusit folosind generatoare de cod care primeau ca intrari specificatiile de la clienti (convertite intr-un limbaj specific) si ca output iesea aplicatia gata construita de bagat in productie. Am realizat unealta, toate erau ok. Problema a fost ca nu te credea nimeni cand le ziceai ca ai un generator de aplicatii care face minuni.

Schimbarea de optica a venit simplu din nevoie si am decis sa folosim noi acea unealta minunata sa facem noi ce ar trebui sa faca altii pe baza ei. Ne-am apucat si am generat in 2 saptamani aifacturi.ro, airezervare.ro, pe care le-am oferit gratis in ideea de a testa in conditii realea aceste produse generate automat. Rezultate sunt inca functionale si azi fara nici o problema de securitate sau alte defectiuni tehnice.

Apoi am decis sa facem ceva sa vindem. Am create o aplicatie pentru brokerii de asigurare, am gasit 1-2 clienti la inceput, am mulat specificatiile in conditii reale si am oferit o solutie optima pentru aceasta afacere. Acum produsul este folosit de 20 de clienti si administreaza lunar in jur de 5 mil de RON si acopera 99% din activitatea de brokeraj. Serviciul oferit este pe baza de abonament lunar si acest abonament ne permita sa imbunatatim permanent atat unealta cat si produsele finale.

Partea frumoasa e ca unealta (generatorul de aplicatii) scoate si site-uri si orice e nevoie pentru un bussiness pe internet.

Pe langa aceste proiecte ne-am pus la teste si alt tip de afacere. Asko international dealer honda a apelat la noi pentru a le crea o aplicatie care sa preia toate activitatea interna. Istoria a fost similara, in 2 saptamani prima versiune, si apoi intr-o luna a intrat in productie.

De fapt acum avem aceeasi problema ca la inceput. Daca te duci la un client si ii zici aceste lucruri, nu are cum sa te creada. Este imposibil sa crezi ceva pe care l-ai considerat toata viata imposibil, sa pleci de la specificatii si sa ajung  la proiectul final fara pasi intermediari. Partea socanta este este ca toate aceste proiecte sunt create/mentinute/actualizate de un singur programator (creatorul uneltei).

Beneficiile unui generator de cod, pe care noi le consideram esentiale pentru un soft pe termen lung:

- codul sa fie reutilizabil instant la alte proiecte (reinventarea rotii e inutila, codul existent se duplica automat per proiect)

- codul sa fie usor de modificat in functie de nevoile priectului (un bug intr-o aplicatie se rezolva automat in toate proiectele, prin regenerare)

- folosirea produse open source (ele vor exista pe termen lung)

- generatorul de cod trebuie sa stie sa genereze orice limbaj si sa permita combinarea modulelor in orice forma posibila.

Ideile simple sunt cel mai greu de realizat din motiv ca sunt simple si nu iti ofera nici o alta alternativa. Aici ideea a fost sa cream un generator de aplicatii care sa primeasca de la client specificatii si apoi sa genereze aplicatia automat. O alta metoda de a realiza soft, mult mai rapida si mai buna. Simplu nu?

Sep 09

De multe ori ne-am intrebat de ce sistemele informatice (chiar si cele create de noi la cerere) au nevoie de atatea clickuri pentru a creea documente necesare desfasurarii activitatii. De ce aceste documente nu se creaza singure si doar sa fie usor de vizualizat cand e nevoie de ele.

Documentele inteligente ar ajuta pentru a reduce cheltuielile cu personalul (sau redirectionarea lui catre alte activitati productive) prin abilitatea de a se manageriza singure. Ele cauta informatia de care au nevoie in sistemul pe care il inteleg, si se creaza/updateaza singure. Odata create in versiunea finala ar decide sa se puna singure pe mail sau sa trimita notificari ca sunt gata la destinatari.

Conceptul nu e revolutionar si cred ca s-ar putea sa existe. Urmatorul serviciu web pe care o sa-l lansam va fi cu documente inteligente.

Aug 10

Nevoia generata de softul oferit brokerilor in domeniul asigurarilor ne-a pus sa updatam un pic modul de lucru cu documentele printate si in special abilitati noi la PDF-uri. Acum o sa punem un update si pe aifacturi.ro pentru a face urmatoarele functionalitati: posilitatea de adaugat stampila si semnatura, rotirea cu foarte putine grade pentru a creea efectul de foaie scanata, adaugarea unui fundal de tip fax pentru a crea falsa impresie ca foaie a fost trimisa prin fax. Sunt inca clientii care nu accepta factura electronica care este perfect legal. Pentru ei facem tooluri de pacalire.

Mar 09

Am terminat un modul extrem de important pentru generatorul nostru de aplicatii web. Acest modul ne permite sa setam logici de tranfer automat de date intre diferite servere/instante ale applicatii care sa ne permita creerea de ierarhii logice intre servere. Limitele sunt impuse doar de logica bussiness-ului pentru care sunt create. Deasemeni acest modul ne permita sa oferim si aplicatii offline (pentru linux/mac/windows) create pe acelasi cod ca si aplicatia online, incapsulate in xulrunner si ruland pe apache/php/mysql care vin odata cu aplicatia offline oferind o interfata transparenta utilizatorilor. Synchronizarea clientilor offline se face doar cand exista internet.

Acest modul a fost creat pentru asiguram.ro pentru a permite brokerilor/societatile de asigurari sa ofere partenerilor lor (altii decat cei directi) o solutie informatica pentru gestiune si tranfer electronic usor de folosit, in ideea reducerii costurilor si a cresterii eficientei in exploatare.

Un alt mod de a valorifica acest modul este sa oferim gratis o aplicatie offline pentru aifacturi.ro pentru a  creste procentul de 99% de disponibilitate online la 100%, fiecare utilizator sa poate uploada/descarca facturile catre online/offline fara probleme. Ramane sa investigam aceasta varianta.

Mar 22

AI Software isi va diversifica portofoliu de servicii software pe baza de abonament. Acum ofera asiguram.ro pentru brokerii din domeniul asigurarilor, aifacturi.ro pentru toate firmele din europa (gratis), airezervare.ro pentru rezervari online (gratis).

Toate proiectele au la baza o unica tehnologie bazata pe mysql/php/ajax/html care se imbunatateste continuu. Realizarea unui astfel de proiect se face cu minim de efort. De exemplu prima versiune de aifacturi.ro a fost realizata de 1 persoana intr-o saptamana, airezervare.ro a fost create in 2 saptamani si recreat intr-o saptamana, asiguram.ro a necesitat o investitie mai mare pentru ca sa lucrat cu primul client, rezultatul de acum e optimizat pentru ergonomie si usurinta de folosire.

Intern tehnologia arata asa: un generator primeste specificatiile de proiect convertite din cerintele clientului, se da un click si rezulta proiectul in forma bruta, acesta se muleaza pe designul final. Se slefuiesc partile in excess si se prezinta clientului. Clientul aproba prima versiune si apoi totul se rezuma la mici detalii. Totul e bug free si updatabil. Toate componentele create se pot recombina si reface conform altor specificatii.

Ciclul de productie este simplu 1-2 saptamani prima versiune, maxim 1 luna intrarea in productie.